Friday, April 22, 2011

Tabiat Buruk



Salam.. pejam celik..pejam celik, sekejap jer dah hari jumaat. terlalu pantas masa berlalu kan.! rasa2 macam baru semalam start keja hari isnin lak. hehe.


eh apa daa.. melalut jer. ok.. kali ni wa nak citer tentang tabiat buruk kebanyakkan (tak semua) pemandu2 kenderaan di malaysia ni. tak kira lar, bawak kereta ker, motor, lori atau kereta kebal (biar betul..hehe) sekalipun.. kebanyakkannya bila nak membelok kekanan atau kekiri tak bagi lampu isyarat (signal).




gambar google



suka hati diorg jer nak bagi signal atau tak. bukannya fikir ada kenderaan ker kat belakang. kadang2 tabiat macam ni bole buat accident kat org lain. pernah lar sekali tu wa follow belakang satu kereta ni, tiba2 tanpa bagi signal kereta tu terus membelok kekiri. fuhh.. nasib baik lar ciri2 valentino rossi ada dalam diri wa. dapat lar jugak wa mengelaknya. huhu. tapi lepas tu, berbakul2 lar wa sumpah kat driver tu. rasa2 nye kalau lar binatang sesumpah tu dengar.. mau dia tukar diri dia jadi kanggaro lar. tak sanggup dia nak jadi sesumpah balik. hahaha




bukannya susah pun kan nak bagi signal. lagi satu..kalau wa jadi menteri jalanraya lar.. wa akan bagi hukuman kat diorg2 ni semua. hukumannya simple aje.. kenderaan2 diorg ni (yang tak pasang lampu signal masa nak corner), wa akan pasangkan/tukarkan lampu signal diorg tu dengan lampu 'spotlight' stadium. biar diorg rasakan!! hehe. dan diorg kena pakai lampu tu selama sebulan.



pilih jer.. nak spotlight kat atas ni ker atau yang kat bawah.. hehehe


(kredit)



itu baru betul.. kalau diorg nak corner kekiri atau kekanan, daripada jauh kita bole nampak. agak2 dalam 11 batu lar kan! tak nyusahkan sesapa lagi. dan yang penting, dapat elakkan kemalangan. betul tak? amacam..? baguskan hukuman wa tu.!!



hahahaha..


16 comments:

cik panadol said...

wa sebenarnya seorang wanita yang sangat sopan santun dan sangat menjaga tutur bahasa dalam percakapan wa....tak pernah keluar ayat2 carutan dari mulut wa ni......


tetapi......



orang2 yang tak reti nak pasang signal/tak reti nak guna signal tu membuatkan wa menjadi seorang yg maha mahir mencarut!! semua f*** n s*** words, nama binatang2 haram, alat sulit orang pun aku sebut...tahniah utk wa kerana berjaya menguasai bahasa carutan tersebut!!!

mr.curly said...

dorg ni mmg teruk arr bro..dlu mase wa jd pilot flight,signal rosak je wa snggup kuarkn tgn kt tingkap tau..atleast kapalterbang lain leh nmpak..hikhik

jue said...

ntah kuang aja..pasni jue nk pasang lampu signal la kt beskal...hahaha

bdk johor said...

cik panadol:

aduhhh!! suda hilang lar segala kesopanan lu selama ni cik panadol. tpaksa lar wa mghantar pakar bahasa wa iaitu mr curly utk m'adjust balik kebrutalan lu tu. hahaha

bdk johor said...

mr curly:

peh!! lu ni memang pilot yg berhemah lar bro. patut dapat mata Kejora dari JPJ ni. hahaha

bdk johor said...

jue:

ala jue..kalau setakat basikal tu, jue pakai jer lampu picit buat signal. kalau susah jugak..pakai jer pemetik api. lagi senang.
hahaha

IDEAlogyc Admin:Al-Hadi said...

jimat lektrik kete bro...tu yg susah nak kasi...hihi

bdk johor said...

IDEAlogyc:

memang lu nak kena kasi bako ni bro. bako..bako..bakooo!! hahaha

tikin said...

haha,,alamak..xlme ley bute la mate coz spOrtlight besau sgt psg kt kete..laalalalla..^^,
pe kate budaq johor yg try dlu psg spOtlight besau gedabax kt kete bj..huhu XD

bdk johor said...

tikin:

ok lar tu tikin.. dari jauh bole nampak. hehe
wa kalau pasang spotlight besar gedabak tu dulu, wa nak ikut belakang keta lu.. biar lu silau tak bole drive. hahaha

tikin said...

haha..xleh blah pnyer kwan..ad k ptut nk ikt blkg kete kite..lalalaa..xpe2..law bj wt ctu..tikin sembur j mata bj ngn ridsect..wakaakakaka..XD

bdk johor said...

tikin:

mak ai tikin!! siap nak sembur ngan ridsect. apsal tak pakai jer fire extinguser tu. baru betul2 nmpak ganas. hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

rasanya perempuan jek yg rajin bg signal.kdg2 sakit hati je org tiba2 belok simpang.

bdk johor said...

Lydia Miza:

amboi miza.. backing orang pompuan nampak! hehe.
jangan kata sakit hati, memang dah rasa nak bako jer diorg tu. haha

Sephi Sephia said...

Ceh... nampaknya kekasih gelapku ini marah bebenar. Sabar, sabar. Lain kali I bagi signal sejam sebelum membelok okey? Taklah you keliru follow belakang I...hahaha.
Biasalah tu. Ingatkan saya yang "P" tak pandai bawa kereta, rupanya yang dah ada lesen lagi besaq kurang ajau nyer!

Ces...inilah pemandu Malaysia.

bdk johor said...

Sephi Sephia:

Ye sayang.. mau nyer tak marah. kalau tak sempat mengelak, memang dah langgar kereta tu. hampas betul!!

Amboi.. lagi sejam nak membelok awak dah bagi signal. betul punya berhemah tu. tak payah tampal "P" lagi dah. hahaha